top of page
Wood Panel

VARFÖR TRÄFLASKLÖPET

När drottning Kristina regerade år 1644-1654, hörde nuvarande Sundborn till Svärdsjö socken. Större delen av befolkningen i den delen av Svärdsjö som låg närmast Falun hade sitt arbete i Falu gruva. De hade en stark känsla, dessa gruvkarlar, for samhörighet och gnällde och bad att fa bilda en egen socken. Drottning Kristina lät beveka sig och sa blev Sundborn till.

 

Gruvarbetarna frän Sundborn gick till sitt arbete i Falun och med sig hade de matsäck for hela veckan. Drycken for veckan hade de i träkärl med platta sidor. Träkärlen var befolkningens förvaringskärl for drycker innan koppar ochbleckkärl fanns, och medfördes även på slåtter- och skogsarbeten.

 

När Sundborns karlarna kom gående over Björnmyra mot Falun med flaskorna dunkande på ryggen sa Faluborna - "Nu kommer de där träflaskorna"- och sa blev öknamnet träflaska till på Sundborns karlar. Ibland blev det brukat som kraftord och ibland kanske mest som kiv.

 

Sa småningom föddes tanken på att hedra förfädernas strävsamma liv i idrottsliga sammanhang och detta gjordes i en skidtävling år 1939. Loppet som benämndes TRAFLASKLOPPET gick i Karlsbyhedens IK:s regi, tillsdet lades ned på grund av mattat intresse och krigstider.

I Sundborns GolF:s regi återuppstod loppet år 1967, men nu i en distanslöpning på 25 km från Korsa bruk till Sundbornsbyn. Vad var väl naturligare an att knyta an till traditionen och kalla tävlingen for TRAFLASKLÖPET. Under många år var traditionen att ha en TRÄFLASKA som segrarpris i de olika klasserna. 

 

Träflaskorna tillverkades enligt tradition i Sundborn och har varit en hobbyslöjd som ställt höga krav på handlag ochtålamod. En av tillverkarna av äkta Sundborn träflaskor var Einar Norberg i Boda i Sundborn och han förde träslöjdartraditionen vidare till sonen William. Det har blivit manga timmar i snickarboden for William som på fritiden slöjdat träflaskor till nästan samtliga träflasklöp och till etappsegrarna vid O-ringen-tävlingen i Dalarna.

 

TRÄFLASKAN finns också i manga hem i Sundborn och ar spridd i övriga Sverige och även till utlandet.

Äkta träflaskor

Äkta Sundborn träflaskor

Wood Panel

TRÄFLASKLÖPET GENOM ÅREN

1967

FÖRSTA TRÄFLASKLÖPET

En långlöpning på 2,5 mil med start i Korsa bruk och mål i Sundbornsby ordnades den 29 november 1967, som ettprov om sträckningen kan vara lämplig att användas vid ett större arrangemang. 10 man fullföljde och Tore Källgren var snabbast med tiden 1.39.20 som blev därmed första vinnaren av Träflasklöpet.

1968

140 STARTANDE

Det har året genomfördes Träflasklöpet med officiell prägel med över 140 startande i de 4 klasserna. Vädret var i bistraste laget, dagen var 27 oktober, men tävlingen genomfördes lyckligt och väl.

bottom of page